Bramborové pekáčky
Potřebné ingredience
uvařené brambory, hladká mouka, sůl, sádlo, povidlí (popř. dle chuti marmeláda), vál, váleček
Postup přípravy
Nejprve uvaříme brambory cca 1kg ( nejlépe jsou vařené o den dříve). Oloupeme a na jemném stroužku nastrouháme. Na připravený pomoučněný vál dáme strouhané brambory, špetku soli a hladkou mouku. Tu přidáme takové množství, aby se těsto dobře propracovalo a na vále nepřilepovalo. Mouky dáme přiměřené množství, aby pekáčky nebyly tvrdé. Vypracujeme hladké těsto a dáme stranou. Ukrajujeme malé kousky, cca 3cm x 3cm, ze kterých vyvalujeme placičky silné cca 0,5 cm. Tyto placičky dáváme péct na sucho, nejlépe na klasických kamenných plotýnkách. Opečené z obou stran potřeme sádlem. Dle chuti promažeme povidlím, nebo marmeládou, stočíme do ruličky a můžeme podávat.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Rizzo
(upraveno)
28. 3. 2008, 8:17
a ještě malá pomůcka, brambory se dobře melou na klasickém masovém mlýnku.
Rizzo
(upraveno)
28. 3. 2008, 8:16
ahojky, jen doplním, dá se péct taky v těžkém černém litinovém hrnci, vyzkoušeno, pečeme minimálně 1x za měsíc, používáme i jako přílohu k husté fazolové polévce. Pekávali jsme i na rozptylovém litinovém kolečku na plynovém sporáku.